vrijdag 12 december 2014

Kerstmis 2014 - Stoofschotel met de geur van december.



Een stoofschotel met een Italiaanse touch. Hoewel er zomerse kruiden in gaan, doet de geur denken aan een winterse avond bij het haardvuur.....
Je kunt het eten met gekookte aardappeltjes of een verse pasta.
Oorspronkelijk had ik er een aardappelgratin bij willen maken, maar deze jus is zo vurrukkulluk en aardappels of pasta zullen de jus beter opnemen.
Als je pasta erbij geeft is het misschien prettiger om het vlees in kleinere stukken te snijden. De suddertijd wordt dan iets korter. Dit gerecht kan ook op heel zacht vuur in de braadpan op het fornuis gemaakt worden.

Maak de stoofschotel minstens 1 dag van tevoren, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Haal de zoutloze portie eraf en doe zout in de rest. Eventueel apart invriezen.

Uitgaande van 1 kg. rundvlees heb je nodig:

1 winterwortel
2 stengels bleekselderij
1 ui
3 tenen knoflook
1 tak rozemarijn
bosje basilicum met stelen.
4 trostomaten
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
zwarte peper
rode wijn en water, in verhouding 3:1.
olijfolie.

1 el. honing.

Oven voorverwarmen op 170 graden C.

Snij de riblappen doormidden en bak ze in in porties in de olie op hoog vuur bruin.
Snij de wortel, bleekselderij, ui en tomaten in 4 en.
Haal het vlees uit de pan en braadt de groenten in de achtergebleven olie.
Vlees, kruiden en specerijen erop en wijn en water mengsel erbij schenken tot het vlees net onder staat. Deksel erop en in de oven 2 1/2 à 3 uur laten sudderen. Als het te droog wordt wijnmengsel toevoegen.

Haal het vlees uit de pan als het gaar is en zeef de saus.
De saus iets laten inkoken en op smaak brengen met de honing.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: