zaterdag 6 december 2014

Kerstmis 2014.



December, een maand vol feestelijke dagen.

Op foto's zien Kerstdagen er altijd zo idyllisch uit, maar in werkelijkheid is het vaak een ware uitputtingsslag, zeker als je energie beperkt is en je er toch het beste van wil maken.
Kerstboom van zolder, de kaarten schrijven, wie nodigt wie uit en hoe verdeel je je aandacht (en eetlust) over de dagen? En dan het Kerstdiner! Vaak is dat al zo uitgebreid en dan óók nog een zoutloze versie.....
Dit jaar heb ik gekozen voor een diner met zo min mogelijk stress, zodat je niet zelf op apegapen ligt tegen de tijd dat het diner klaar is en zelf ook nog van al je inspanningen kunt genieten.

De gerechten zijn niet ingewikkeld en eenvoudig klaar te maken.
In de komende weken kies je het tijdstip wanneer het jou beste uitkomt om ze te bereiden.
Alles wat klaar is gaat in dozen in de vriezer en 1 dag vantevoren haal je de dozen uit de vriezer om te ontdooien.
Op de dag zelf hoef je alleen nog maar op te warmen en de groente te bereiden.

Ik geef nu alvast mijn menu ideetjes. Als het je niets lijkt ben je nog ruim op tijd om Internet af te struinen. Ik heb daar al een aantal mooie diners langs zien komen, ook zoutarme.
De grootste uitdaging vond ik om een zoutarme versie te bedenken voor een vegetarisch hoofdgerecht. Uiteindelijk is het een licht gerecht geworden en hopelijk zal het de vegetariërs  bevallen.

Bij het kiezen van een hoofdgerecht zijn verschillende ideeën gepasseerd.
.
Oorspronkelijk had ik een eend in gedachten, maar met de vogelgriep is dat wellicht dit jaar geen aantrekkelijke keus.
Rund? Varken? Zou kalkoen wèl kunnen? Of toch niet?

Wij zijn er zo aan gewend dat bij de Kerstdis een groot stuk vlees centraal staat, dat dàt is waar we naar zoeken. Natuurlijk, het blijft spectaculair om zo'n bruingeroosterde kalkoen op tafel te zetten!
Maar toen ik in mijn omgeving navraag deed naar hoeveel mensen er ècht van kalkoen hielden, bleken dat er bedroevend weinig.....
Er doken bovendien praktische problemen op: hoe doe je dat met de zoute -en niet zoute versie?
Om de kalkoen zijn knapperig velletje te laten krijgen is toch wat zout nodig. En als je de ene helft van de kalkoen zout en de andere helft niet, krijg je dan geen kleurverschillen, half goud-en half lichtbruin? En hoe moet het dan met de vulling?
En bovendien.....was het niet de bedoeling om dit jaar met zo min mogelijk stress het Kerstmaal voor te bereiden?

Wat het uiteindelijk geworden is? Stoofvlees!
En waarom? De Geur!
Als dit gerecht staat te sudderen trekt de Kerst langzaam je huis binnen, tot het hele huis ermee gevuld is en je visioenen krijgt van Kerstmis in de Italiaanse heuvels. Met een beetje fantasie zijn de toppen bedekt met sneeuw en staat er een feestelijke Panettone klaar voor het Kerstontbijt de volgende ochtend. En veel, heel veel lichtjes, die weerkaatsen in de sneeuw!
En ja, het uiterlijk is minder aantrekkelijk dan de gebruinde kalkoen, maar de geur, de smaak en het feit dat je dit ruim van tevoren klaar kunt maken gaven de doorslag.
En zoek je toch een groots en meeslepend stuk vlees voor midden op de tafel dan is de runderrollade van 24 oktober j.l. misschien een idee.

Als dessert zal ik mijn gasten verrassen met een verzameling van allerlei kleine zoete verwennerijtje, die ik in de winkel tegenkom. Samen vormen ze een grand dessert! Minimumstress!!!

Het menu ziet er als volgt uit:

Selderijsoep met paddestoelen.

Het verrukkullukke stoofvlees, aardappelgratin of verse pasta en geroosterde groenten, sperziebonen met pecannoten.

Vegetarisch hoofdgerecht: een gevuld tasje met gemengde paddestoelen en hazelnoten.

Grotendeels vooraf te maken en in te vriezen zijn: 
de soep, de vega-vulling voor de tasjes en het stoofvlees. De gratin kan een dag van tevoren gemaakt worden, in de ijskast bewaard en de volgende dag opgewarmd worden in de oven. 
In deze volgorde komen ze in de komende dagen op het blog te staan.

Geen opmerkingen: