vrijdag 16 januari 2015

Chocoladekip.



De meest trieste dag van het jaar is over 2 dagen: de Blauwe maandag.
Over het algemeen is maandag al niet zo'n geliefde dag, maar deze maandag is wel uitzonderlijk deprimerend. Hiervoor zijn legio redenen te vinden, zoals:

1. December was een dure maand,  het salaris kwam vroeger dan anders, waardoor januari extra lang lijkt en nu hou je een flink stuk maand over.
2. Hoe staat het met de goede voornemens? Vol enthousiasme mee begonnen? Enne.....zijn ze nu een beetje vervaagd?
3. Het weer zit tegen, deze winter kun je toch niet serieus nemen? Al die storm en regen, het lijkt wel herfst. De lente lijkt nog ver, om van de vakantie nog maar te zwijgen.....

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer redenen te vinden.....

Hoe overleef je deze droeve dag? Enkele diptips:

Hou een open oog voor lichtpuntjes. Letterlijke bedoel ik, zoals een zonnestraal je dag onverwacht kan verlichten kan een kaarsvlammetje dat ook of een bezoek aan de zonnebank.

Maak van deze dag een uitdeeldag, strooi met welgemeende complimentjes en geef een glimlach aan iedereen die je vandaag tegen komt en aan de spiegel.

Maak het kleurrijk! Als je persé blauw wil dragen vandaag, draag dan Koningsblauw en voel je Maxima!  Of oranje. Je zult zien dat als je oranje draagt en het is geen Koningsdag, er zijn geen voetbalwedstrijden dat de mensen je met vragende ogen aan zullen kijken. Ze zullen denken dat zij een feestelijke gelegenheid hebben gemist! Als je geluk hebt zullen ze het je vragen. Verzin een mooi antwoord!

Om in stijl te blijven heb ik bovenstaande maaltijd samengesteld.
Het lichtpuntje is het pepertje, de glimlach het blokje chocola en oranje zijn de blokjes pompoen.
De remedie voor Blue Monday op je bord!

Voor de saus heb je nodig:
1 rode peper (of een halve)
1 ui
1 t. knoflook
1/2 blik gepelde tomaten
2 el. pindakaas
handje rozijnen
1/4 tl.kaneel
1/4 tl.kruidnagel
1/4 tl. komijn
1/4 tl. ketoembar
30 gram pure chocolade
(evt. 1 steranijs)

Pocheer of stoom 4 kipdijfilets.
Snipper de ui en knoflook en verwijder zaden en lijsten uit de peper en snij deze in ringetjes.
Bak dit zachtjes in wat olie en voeg de overige ingrediënten toe.
Laat zachtjes inkoken tot de rozijnen het vocht hebben opgenomen.
Proef of er nog iets zoet bij moet, voeg eventueel een tl. honing toe.
Als je het pittiger wilt wat cayennepeper toevoegen.
Je kunt deze saus pureren of een beetje grof laten.
Opdienen bij de kip, over de saus sesamzaadjes strooien.

Geen opmerkingen: