dinsdag 16 juni 2015

Aardappel & Knoflooksoep.

Wat doe je met gerookte paprika?


Op deze soep is maar 1 woord van toepassing: Fluweel!

Heerlijk als je een niet vette koolhydraatboost nodig hebt of een aansterkertje na griep!
Hoeveel knoflooktenen je gebruikt is afhankelijk van je smaak en de relatie met je naaste omgeving.  Ik heb het wel eens gemaakt met 10 knoflooktenen op 3 aardappelen. Als je dit samen met je partner eet schept het onherroepelijk een band, niemand anders wil namelijk meer bij je in de buurt komen. 
Hieronder een geciviliseerde versie. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat nadat ik de soep gekookt had er nog twee flinke extra knoflooktenen ingeperst zijn, voordat de balletjes te water werden gelaten. 
Ik gebruik liefst roze knoflook, van die dikke tenen, die volgens mij knoflokiger smaken dan de kleinere witte. Er zijn nu volop nieuwe aardappels. Zooooo lekker! Profiteer ervan en gebruik hier een kruimige variant.

Omdat dit de "Wat doe je met gerookte paprika?"maand is heb ik de soep versierd met balletjes en gecarameliseerde ui. Het was een experiment, maar het past wonderwel bij elkaar en geeft de soep extra pit mee.
*****Ga je voor de Vega versie dan voeg je i.p.v. de balletjes een 1/2 pakje Mon Chou toe.*****

Deze soep zou ik niet invriezen, de smaak zal niet hetzelfde zijn. Bovendien is het gemaakt in een half uurtje.
Het recept is gebaseerd op 2 personen.

Aardappel-knoflook (of omgekeerd ?) soep.

3 kruimige aardappels
3 tenen knoflook
1 liter water
1 el. lavas of een na. bouillonblokje
peper

Balletjes:
2 ons half om half gehakt
1 tl. gerookte paprikapoeder picante
1/2 tl. komijnpoeder
1/2 tl.nootmuskaat
wat peterselie

1 grote rode ui of 2 sjalotten in halve ringen gesneden
olijfolie
zoete of middelscherpe gerookte paprikapoeder

Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
Schil de knoflook en snij deze doormidden.
Zet de aardappels op met de knoflook, lavas en peper.
Soep pureren en op smaak brengen met wat extra peper en/of nootmuskaat.

Gehakt vermengen met de overige ingrediĆ«nten en piepkleine balletjes draaien en in de gepureerd soep zachtjes laten garen. Het brandt snel aan, je kunt ook de balletjes in een apart pannetje gaar laten worden in wat water en dit toevoegen aan de soep.
De uiringen bakken in de olijfolie tot ze bruin zijn. Van het vuur af een tl. gerookte paprika erdoor roeren.
Een plukje uitjes op de soep leggen.

Versieridee: 1 el. olijfolie vermengen met 1 tl. gerookte paprika. In kleine stipjes op de blanke soep.

Geen opmerkingen: