vrijdag 24 juni 2016

Fluweel voor je keel - over soep.

Soep zonder zout. De meeste mensen vinden dit het moeilijkst om aan te wennen. Soep zonder zout smaakt, op zijn zachtst gezegd, ontzettend “anders”. Het is dan ook verbazend om te zien hoeveel zout er in kant-en klare soepen wordt toegevoegd!

Een paar cijfers: 
In een kant-en-klare soep uit pak of blik zit tussen de 300 en 400 mg. natrium per 100 gram. In een kleine soepkom gaat ongeveer 200 gram. Met 1 kom krijg je dus tussen de 600 en 800 mg. natrium binnen.
Dan schiet het maximum aantal mg. na voor die dag wel flink omhoog….! 
In een kom soep zonder toegevoegd zout zit ongeveer 10 mg. na.
In diezelfde kom soep zit dus 20 mg. na. Een verschil om over na te denken.

Voor mij blijft een kom soep de beste weg naar een snelle opkikker. Een 4 uur boost als je je “flauw” voelt, een versterker als je je ziek voelt of een maaltijd voor de dag dat je niet na wilt denken over wat je koken zal. Soep is altijd goed.
Maar….. als het niet langer is toegestaan om dat zoute zakje open te scheuren of dat blikje te pakken is de snelheid van de opkikker dan niet verdwenen?

Tja, is dat zo? Of….. is het een kwestie van anders denken?

In plaats van het soepje uit de voorraadkast te halen kun je het ook uit de freezer halen en opwarmen in de magnetron. Het kost maar iets meer tijd dan om het water voor het zakje te laten koken.
Het is altijd handig om een voorraad soepjes in de freezer te hebben voor zo’n gelegenheid. Het is nauwelijks extra werk om een grotere hoeveelheid te maken dan anders en in 1 persoons porties, in bakjes, in te vriezen.
Ik zorg altijd voor een voorraad basisbouillon in de freezer. Zo kun je spelen en afwisselen in smaken. Voor deze basisbouillon gebruik ik kip of rundvlees, een doorgesneden ui (met schil), het groen van prei, wortel, selderie(bleek, knol of blad- de stengels) en lavas. Lavas kun je in de zomer vers gebruiken en in de winter gedroogd. Eén keer een lavasplantje kopen zorgt voor een megastruik in de tuin, waar je jaren plezier van hebt. 
Verder een laurierblaadje en foelie. Soms een kruidnageltje, als je dat lekker vind. Om extra smaak en geur te krijgen kun je een kruidenbuiltje mee laten trekken tijdens het koken en erna verwijderen.

Met deze basis kun je alle kanten op en kun je elke soep maken, die je lekker vind.
De smaak kun je iets verhogen door toevoeging van na. bouillon of na. zout. Bedenk wel dat deze zoutvervangers veel kalium bevatten, wat  invloed heeft op de waterhuishouding in je lichaam. Ik gebruik ze zo min mogelijk.
Door de specerijen en/of kruidenmengeling zul je hopelijk al minder behoefte aan vervangers hebben. 

De smaak van de soepen zal zonder meer flauwer zijn dan je gewend bent. Het helpt als je niet verwacht dat deze soep hetzelfde smaakt als de soep, die je vroeger at. 
Het kost tijd om te wennen aan nieuwe smaken. Geef en gun jezelf die tijd.

Volgende week zet ik de simpelste en snelste soep aller soepen op het blog. 

Geen opmerkingen: